Tuesday, March 1, 2011

ENT : Dr in Action!

Pagi ni kelas surgery batal lagi.

Oleh itu, ingin saya gunakan masa yang ada ini untuk mengemas blog yang lapuk dan berhabuk....Uhuk-uhuuukk....(>_<) Ini ade sedikit gambar2 Dr BAyu in action...

This one is a post operative result from carcinoma of the buccal mucosa. The skin and unhealthy mucosa were removed and incised. The open wound is then sutured by using the other part of skin near the lip and rotated to close the wound. 
Its OPD, Out Patient Department time. We have to struggle and squeezed into this small cramped space. You are so fortunate if the Dr speaks louder, if not, you might want to consider a ear aid or something.It is noisy and crampy.
This is the unhealthy larynx infiltrated by a cancer. The larynx was removed in Total Laryngotomy Operation. Hence, due to infiltration of the cancer in the larynx which spreads into the vocal cords, the patient losses his voice. However, the oesophagus is retained to help with deglutition. 
This is the neck dissection to remove the lymph nodes infected with TB. You can see the recurrent laryngeal nerve and the constrictor muscles of the larynx. Bilateral damage to the nerve can cause stridor and unilateral damage can cause coarseness of the voice. Heheh, dapat suara macho la kira..(-__-)
This is the actual view in the OT=Operation Theatre. Kena tengok surgery from celah telinga,celah bahu. Sekarang BAyu rasa sangat bersyukur dengan ketinggian yang Tuhan bagi untuk dua mende.Pertama, dalam surgery takyah lah nak tertenjet-tenjet tengok patient atas table operation. Kedua, dalam bus, kalau anda TINNGI, anda dapat bernafas dengan baik dan dapat mengelakkan hidung anda berada di laluan angin yang membawa bau hapak ketiak-ketiak tak pakai deodorant dan bau kepala yang berminyakkan kelapa. Owhh!!! Sungguh BAyu tak mau ingat macam manalah bau tue. Hari-hari kowt kena naek bus...Hari-hari bau yang same. Bila dah hari-hari BAU, jadi alah bisa tegal biasa lah... Bak kate orang,bau hapak pun ko tak tahan, caner lah nak bau NANAH tue nanti?

P/S : Teringat satu hari tu,BAyu bau NAnAH sepanjang hari dek asyik bau NAnAh  kaki atuk yang kena Squamous cell Carcinoma ,cancerlah tue...Dalam kelas surgery sambil ambik history pakcik nih..Rupanya, kena cucuk duri sebatang je..Terus teruk macam tu. Wa cakap sama lu, Bau ayam dinner masa hari tu pun macam NAnaH aje. Tapi, Bayu bedal aje..Dah lapo,nak buat caner??? 
Bayu snap gambar kejap mase Dr buat operation... Sebab asyik tukar-rukar position,  BAyu kena berdiri kat belakang. Alah, sekarang BAyu dah pandai dah nak tolak-tolak orang kalau nak tengok patient. Tempeh =locals, mereka nih kalau nak sumtin mesti tolak-tolak,naek bus ker, nak tengok surgery ker, nak amek lunch or dinner kat dewan makan ker..Mereka nih maen tolak aje..Bukan kesah hape..Cess..!!!! Kalau dulu selalu sakit ati sebab kena tolak dengan merka nih, sekarang nih dah biasa, sebab BAyu pun dah belajar nak tolak-tolak jugak. Kalau mereka tolak jugak, BAyu buat kekuda macam silat tue. Or, bagi 'jelingan maut' kat mereka. Heheh...



Published with Blogger-droid v1.6.5

0 comments:

Post a Comment

Thank You! Do recommend me other medical blogs or website!

 
Copyright (c) 2010 Medik Bloglist !. Design by WPThemes Expert

Blogger Templates and RegistryBooster.