Sunday, January 30, 2011

MARAH


Suatu hari, anda beli handphone touch screen. Anda belai dan anda sayang giler kat phone tu.Suatu hari yang malang, ada pencurik amek phone anda. Anda pula yakin betul yang anda letak phone tu kat tempat orang yang anda percaya. Anda pun marah-marah dan maki-hamun orang tu. Guna bahasa kesat-kesat. Andaikan anda sekarang ini adalah tertuduh. Bagaimana handle perasaan marah nie? Kenapa pulak kena handle marah ni  ye? Marah aje lah kalau nak marah kan?

Pertama, ketika anda marah,emosi dan nafsu yang menguasai diri,bukannya aqal yang waras . Ketika ini, jiwa anda di kuasai nafsu yang membuak-buak. Badan anda panas, hati berdetak lebih laju ,nafas dihela laju dan pendek-pendek dan otak anda berfikir dengan kelajuan seribu kilometer sesaat.

Ketika ini lah, pertimbangan manusia bukanlah seperti normal. Ketika ini jualah, pintu-pintu masuk untuk syaitan gondol terbuka luas untuk manusia. Ketika ini jualah, iman berada di skala meter yang berombak-ombak. Sekejap naik sekejap turun. Pada ketika ini, syaitan membisikkan kata-kata nista dan memaparkan keburukan yang kita tak pernah perasan atau nampak terhadap orang tu. Kelemahan orang yang di marahi digunakan untuk menjatuhkan maruah tertuduh dan si pemarah oleh sang syaitan. Syaitan bersorak gembira kerana dapat melemahkan ikatan ukhuwah dua bersaudara ini. Tapi, di sebabkan manusia dilahirkan dengan PILIHAN, ada dua golongan yang boleh di bahagikan mengikut kategori PILIHAN ini.


  • Pertama,golongan yang mengikut kata nafsu dan syaitan. Mereka memilih untuk melegakan nafsu dan mengikut telunjuk syaitan.Sanggup hilang sahabat dari hilang ego sendiri..Mereka memilih untuk melunaskan nafsu dengan menuturkan kata-kata kesat dan bisa yang mampu membunuh jiwa dan rohani seorang manusia. Kata-kata yang sangat dasyat ilham syaitan durjana untuk melemahkan iman seorang manusia. Meraka PILIH untuk mengikut nafsu serakah dan bisikan syaitan,jauh dari detikan dan naluri kebaikan yang ada dalam jiwa setiap insan.Nauzubillah...

  • Kedua,golongan yang menentang bisikan syaitan dengan BERSABAR.Mereka bersabar dengan mengikut sunnah nabi. Cuba mencari jalan untuk meredakan kemarahan,bukannya memenuhi kehendak nafsu amarah. Kalau mereka sedang berdiri,mereka duduk,Kalau marah duduk,mereka berbaring pula, kalau marah lagi, mereka ambil air wudhuk dan solat hajat agar dilembutkan hati sahabat tadi itu. 

Syaitan itu sentiasa mencari jalan supaya manusia ini hidup dalam perselisihan dan bermusuh-musuhan. Syaitan dengan mudah menanam sifat-sifat  jahat terhadap saudaranya,dan lebih dasyat kalau syaitan menanam sangka jahat terhadap saudaranya. Sangkaan jahat ini akan seterusnya menjurus kepada hilang kepercayaan dan lumpuhlah institusi dalam masyarakat.Isteri bersangka jahat terhadap suami,suami bersangka jahat terhadap isteri. Begitu juga antara pemimpin dan rakyat. Apabila dua pihak mula bertelagah, hati dan jiwa tidak tenang, iman juga  mulalah mudah goncang. Oleh itu, kalau anda adalah tertuduh, mana satu jalan yang anda mahu PILIH? Pilih untuk melegakan nafsu atau meningkatkan iman dengan BERSABAR? Ingat , anda yang pilih pengakhiran hidup anda. Pilihlah yang benar. Sesungguhnya, jalan menuju cahaya keimanan itu lebih mulia daripada mengikuti jejak langkah syaitan.

Wallahualam.

p/s : baru sahaja di duga ujian marah. Alhamdulillah, selepas sesi anger management di mall ,dapur dan buku agama, amarah ini mula reda. Hati dan aqal juga sudah lapang untuk berbicara. Semoga ukhuwah itu berkekalan.Amin.

Saturday, January 29, 2011

OBG 3rd week


I think my posting in OBG department has nearly coming to an end.Just one week left. Well, some experience i gained , some memories are better left behind. Okay, first of all these are things i gained so far in OBG.

1)The ladies in unit 2 OBG are exteremely FURIOUS !!! Well, standard la kan? Engko hari2 ngadap orang beranak, tempeh2 sini pulak kuat menjerit. Mane tak tension. Nak layan kerenah students yang malas baca buku lagik. Mana lah diowang tu tak hangin satu badan tiap-tiap hari? Bukan ape, nak hangin kat kami2 yang student tak tahu ape-ape ni tak apalah kan, tapi, Bayu rase kesian pulak kat mak-mak yang datang OPD. Kate, doktor try la control emosi tu skit. Takdelah patient datang cam takut-takut je nak cakap-cakap dengan doktors on duty.  Takpe, kalau aku jadik diowang pun aku jadi gitu la gamoknyer. So, your actions are acceptable. I`m not angry with you lah mam.

2)Posted in 2nd unit, you have to be a beggar. Dont beg for knowledge, because mam will say

Mam : Everything we have to tell you. You should be learning all these by yourself. We can`t feed you forever!!

Me : Nod. ( dalam hati, Eleh mam, habis ape gune datang kalau mam taknak amek kelas? )

Mam : You yourself make us to be like this. If you dont take interest in studies. Then, why should we take interest in teaching ? Juniors are also saaaaame like seniors.Ha, follow your seniors. You`ll be same like them.

Me : Blur. ( saya minat jer lah mam.Mam je tak tau. Saya baca tapi mane lah saya tau soklan-soklan femes dalam unit. Kena dok sini lame-lame baru lah tahu. Cehh....alasan semata aje tu semua. )

Moral of the story : If everyone doesn't want to teach you. Teach yourself. Find someone else outside the community who are willing to teach you. Credits to Kak A for giving me such valuable lessons which is not in the book.I`m looking forward to meet you again and berguru with you. Next time, i`ll be in hospital with real patients. Not just palpating bantal busuk instead of a real warm belly. I seriously need this !!! For God sake,please beg for chances to palpate,and auscultate the patient yourself. Make it happene gurl!!! I know you can do it ! Wo hoo....

Okayh, for these tiring week, i have been allocated to labour theatre (LT) postings in the evening with my unit batch. We have to come to LT at 4 pm till 7 pm. Well, so far there is only one time she made us to wait till 7. It was a great class thou. It was beneficial ad interesting class. Worth the tiredness. Habis je kelas punyer la kepenatan tahap dewa bile balik rumah. Keluar aje hospital, dah gelap gelita. Badan berlengas. Kaki penat. Perut lapar. Kepala penuh dengan ilmu-ilmu OBG. Hidung sakit sebab bau cat minyak kat hospital. Mata  sakit jalan yang berhabuk dengan debu-debu halus. Add all of that equals to hawa-selebet-penat-pening. End.

Sepanjang posting LT, sekali je lah dapat tengok orang beranak. She had a delayed labour. She was having pain since morning. That evening, obstetricians had to put her on table. She was in labour for far too long. The pain killers wasn't helping at all. By that time, teringat kate ibu, " Bila ko beranak nanti semua terbukak terdedah. Tak yah la nak malu-malu. Nak buat cane,sakit sangat sampai nak malu pun tak sempat." Yelah, bila orang bagitau kita itu ini,padahal kita tak pernah lalui pun, selalunyer macam blurrrr ajer lah, kan? Tapi, bila dah nengok ngan mata kepala sendrik keadaan orang beranak macam mana, barulah tau perasaan berada atas meja waktu. At least, bukanlah atas meja, tepi aje. Nak baring kat situ macam lame jerk lagik. Al maklum, kate doktor kawen lambat. Beranak pun lambat lah kan? Hehe.

Ketiga. Anda perlu berebut untuk belajar. Yup. Its true nature of people living in India. Be a survivor. Be a winner. If not, you end up being a loser,lagging behind the crowd. If you have to push,to stroke, to menyelit, to tenjet2 nak tengok operation, to mengekor lecturers just to ask one specific question, let it be.  Soon, everything will come to an end. This one shall pass too. Bila dah ramai manusia yang rajen dan berilmu, kenalah usahakan untuk jadi ruthless dan heartless when it comes to gaining something for your own sake. Yeah.its nasty.Its tough. But, i had to. Its not really my nature to ignore others feeling when it comes to knowledge. Unfortunately,conditions here won't permit me. Geram. tapi i had to. Future me, forgive me. Present me, be strong and ruthles.

P/s : Aku bayangkan keadaan sekarang macam berenang dengan kaki dan tangan yang kecil melawan arus deras yang ganas di sebatang sungai yang besar dan berbatu tajam. Doakan Bayu selamat.

Wednesday, January 26, 2011

Selasa dan posting di KSHeMa



Pagi ni angin sejuk dan menyegarkan. Pagi ini dimulakan dengan kelas ear nose and throat.

Tibe-tibe rasa sengaL pulak dengan cegu sorang nih. Kok ye pun,takyah lah nak baling-baling barang kat kitorang. Pergilah ngadu kat management. Suroh dia beli mouse baru. Hishh!

Hari ni posting lagi kat OBG. Entah hape lah dia nal tanya nanti.Sekarang nih tengah amek mood bawah pokok tepi bus sementara nak ke hospital. Sejuk segar siket kepala nie.


Lunch kat Bake n Joy. Makan egg noodle dan ice cream cake. Minum strawberi milkshake. Manis hak tuihh betul. Nak bunuh orang ke hape. Budak junior makan kat sebelah,buat derkk je ngan aku. Seb bek budak2 laki...kalau budak puan aku piat-piat telinga sorang..Heheh...Iyooolahhh. Takde ler.Daku ini kakak penyayang. Dolu-dolu kat sekolah, ramai budak nak angkat aku jadi kakak diowang. I femes tau. Hik. Fact ye. Bukan riak. Ntah hape yang femes pun tk tau lah. Ke buat tak tau? lalalala.....hahaha...nak tahu sebab ape? tunggu...


Published with Blogger-droid v1.6.5

Tuesday, January 18, 2011

My borink routine




Today borink betul aku...datang aje kat Obg n gynae aka department sakit puan,carik cegu ade tidak. Melilau kalau carik unitbatch yang entah kemana,cari intern atau mam yg boleh tandakan register kami,ke hulu hilir kejap,carik kerusi dan duduk. Tunggu dan tunggu dan tunggu dan tunggu dan tunggu dan tunggu....sampailah ada cegu datang bagi ilmu kat kami...Maybe kelas tu akan berakhir dalam masa 1jam atau lebih bergantung pada jenis cegu yang datang. Di sini inginku beri jenis cegu yang datng ni kepada riga kumpulan.

A) People person : Okay,yang ini korang mesti dah biasa jumpa. Orangnya baik..sedap mata memandang,cakap pun tertib aje,tak marah marah, sabar aje dan amazingly sungguh tenang dan berkarisma dalam apa jua situasi.Beliau sentiasa dihurungi para pelajar yang pinginkan ilmu. Basicly tak ambil pusing dengan pelajar yang suka buat hal. Lebih senang begitu. Well kalau kita taknak ubah diri dan berusaha,sape lagi kan? Cegu aka para doktor ni bukan nye diberi gaji untuk mengajar pun.Kalau student tak usaha cari mereka,nak buat ape susah-susah makan suapka student macam tue.So, cegu yang dari jenis ni tak lokek ilmu, student approaceble dan sangat understanding. Tapi,awas kalau buat pasal dengan mereka, senang-senang aje dikau akan di cop student noty.

B) RSS syndrome : Ini jenis yang memang Rock sempoi selenga selalu. Bukan RSS feed tu ! Doktor aka cegu begini sememangnye di sukai ramai.Manekan tidak, U can do what eva U want in his/her class. In a sense of,dalam kelas dia bolehlah dengar lagu jap, makan chewing gum ke,streching sikit-sikit ke,usha kawan hencem n awek cun kat depan ke. Bukannye duduk straight manjang, tak goyang sane tak goyang sini, tunduk baca buku dia ingat kita tido,kadang-kadang menguap pun boleh jadi haram! Yang rocknya our new cegu,dis lady neurologist nih siap encourage students makan chewing gum. Lagi sorang otai kat Surgery deparment rilek aje tak pakai apron atau nama saintifiknya kot makmal di OPD.Kat india ni aje panggil apron. Jangan ingat apron dapur ye. Dia punya la sempoi sampai dia pun tak kesah intern dan PG tak pkai apron. Rock kan dia?

C) PMs person: Haaa...ni spesies terancam wa cakap lu. Tidak semua begitu.Walaupun lazimnya rmainya kate medic ni susah disebabkan golongan seperti mereka ini. Silap haribulan kalau jadi doktor dalam kelas mereka kna jadi  soldier/navy atau punching bag mereka... POW !! POW!!! Dengan kata lain,merana sungguh lah masuk kelas mereka. Student sentiasa akan alert dua tiga hari atau lebih teruk, habis aje kelas dia pada hari itu,sudah tntu-tentu dikau cuak-cuak ayam untuk pergi ke kelas seterusnya.


Published with Blogger-droid v1.6.5

Thursday, January 6, 2011

Ouuucchh!!! PMS !!!


Apa Itu Haid?

Haid menurut Syeikh Muhamad Kamil Uwaidah dalam kitab Fiqh wanita adalah darah yang keluar dari dinding rahim seorang wanita apabila telah mencapai masa baligh. Warna darah haid biasanya hitam pekat dan berbau tidak enak yang keluar dari kemaluan wanita pada waktu-waktu tertentu.

Haid merupakan peristiwa yang telah Allah tetapkan atas kaum wanita keturunan Adam. Disebutkan dalam Shahihain, Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda kepada Aisyahradliyallahu 'anhu,

إِنَّ هَذَا أَمْرٌ كَتَبَهُ اللَّهُ عَلَى بَنَاتِ آدَمَ

"Ini adalah suatu perkara yang ditetapkan Allah atas anak-anak perempuan keturunan Adam."

Haid pertama kali dialami oleh Hawa, istri Nabi Adam 'alaihis salam. Ucapan ini dinisbatkan oleh Al-Hafidz Ibnul Hajar dalam Fathul Baari (1/400) kepada al-Hakim dan Ibnul Mundzir dengan sanad shahih dari Ibnu Abbas radliyallahu 'anhu, yang berkata, "Sesungguhnya haid yang pertama kali terjadi adalah haid yang menimpa Hawa, setelah ia dikeluarkan dari surga."

Syariat tidak menetapkan batas minimal dan maksimal masa haid. Ini berpulang kepada kebiasaan wanita masing-masing. Karenanya, masa haid yang dijalani tiap wanita tidak sama, yang paling cepat satu hari satu malam, ada yang tiga belas atau lima belas hari, sedangkan yang umum adalah enam atau tujuh hari.

Jika seorang wanita hamil, maka darah haid tersebut atas izin Allah menjadi makanan bayi yang berada di dalam rahim seorang wanita, Subhanallah (Maha Suci Allah).

Untuk itulah wanita hamil itu tidak mengalami masa haid, sedangkan saat melahirkan dan menyusui, darah haid tersebut dengan izin Allah, berubah menjadi ASI yang menjadi makanan terbaik bayi. Untuk itulah sangat sedikit sekali kaum wanita yang sedang menyusui bayinya mengalami haid.

Kapan Mulai dan Selesainya Masa Haid?

1. Mulainya haid dapat diketahui dengan keluarnya darah pada waktu-waktu biasa datang haid. Dan warna serta baunya khas, yaitu hitam pekat dan berbau tidak sedap.

2. Adapun masa berakhirnya haid dapat diketahui dengan berhentinya darah, warna kekuning-kuningan dan keruh. Hal dapat dibuktikan dengan salah satu dari dua cara:

a. Kering, yaitu keluar dari rahim dalam keadaan kering. Maksudnya, seseorang memasukkan sesuatu (semacam kapas atau kain lembut) dalam kemaluannya lalu ia mengeluarkannya dan tetap dalam keadaan kering.

b. Cairan putih, yaitu cairan berwarna putih yang keluar dari rahim setelah berhentinya darah haid.

Diriwayatkan dari Maula Aisyah radliyallahu 'anha,ia berkata, "Para wanita mengutus seseorang kepada Ummul Mukminin Aisyah dengan membawa kain yang berisikan kapas yang terdapat cairan berwarna kekuningan dari darah haid, untuk menanyakan kepadanya tentang bolehnya shalat. Maka Aisyah berkata kepada mereka, "Janganlah terburu-buru hingga kalian melihat cairan putih," Yang dimasudkannya adalah suci dari haid." (HR. Malik dan lainnya, hasan lighairihi)

Nyeri Haid dan Cara Meredakannya
Dalam istilah sains, nyeri haid disebut dysmenorhea. Nyeri itu ada yang ringan dan samar-samar, tetapi ada pula yang berat. Bahkan, beberapa wanita sampai pengsan karena tidak kuat menahannya.

Dahulu, dysmenorhea dianggap sebagai masalah psikologi atau aspek kewanitaan yang tidak dapat dihindari, tetapi sekarang doktor mengesahkan bahwa dismenore merupakan kondisi medis yang nyata. Meskipun demikian, penyebabnya yang pasti, masih kurang dimengerti.

Penyebab nyeri haid bisa bermacam-macam, bisa karena suatu proses penyakit (misalnya radang panggul), tumor atau kelainan letak uterus, stres atau kecemasan yang berlebihan. Akan tetapi, penyebab yang tersering nyeri haid diduga karena terjadinya ketidakseimbangan hormonal dan tidak ada hubungan dengan organ reproduksi.

Jika anda cukup sering merasakan nyeri pada saat haid, anda dapat meredakannyanya dengan cara berendam air hangat, campurkan garam mandi atau aromatic.

Selain itu juga konsumsilah susu berkalsium tinggi, dan perbanyak asupan zat besi pada saat menstruasi berlangsung. Jika nyerinya sangat hebat, hitunglah dengan cermat waktu haid Anda, dan siapkan obat penghilang rasa sakit ataupun suplemen yang sesuai. Olahragalah secara teratur karena bermanfaat untuk tubuh Anda. Pilih olah raga ringan seperti joging. Hal tersebut akan membantu melancarkan aliran darah pada otot sekitar rahim sehingga dapat meredakan rasa nyeri. (Yuliana/voa-islam/HK)

From :http://www.voa-islam.com

Diolah semula oleh www.cthawa23.blogspot.com

PMS_cerita orang perempuan aje.


Ehem, kepada kawan-kawan perempuan kat luar sana pernah tak alami episode yang macam ni?


 
Copyright (c) 2010 Medik Bloglist !. Design by WPThemes Expert

Blogger Templates and RegistryBooster.