Saturday, January 29, 2011

OBG 3rd week


I think my posting in OBG department has nearly coming to an end.Just one week left. Well, some experience i gained , some memories are better left behind. Okay, first of all these are things i gained so far in OBG.

1)The ladies in unit 2 OBG are exteremely FURIOUS !!! Well, standard la kan? Engko hari2 ngadap orang beranak, tempeh2 sini pulak kuat menjerit. Mane tak tension. Nak layan kerenah students yang malas baca buku lagik. Mana lah diowang tu tak hangin satu badan tiap-tiap hari? Bukan ape, nak hangin kat kami2 yang student tak tahu ape-ape ni tak apalah kan, tapi, Bayu rase kesian pulak kat mak-mak yang datang OPD. Kate, doktor try la control emosi tu skit. Takdelah patient datang cam takut-takut je nak cakap-cakap dengan doktors on duty.  Takpe, kalau aku jadik diowang pun aku jadi gitu la gamoknyer. So, your actions are acceptable. I`m not angry with you lah mam.

2)Posted in 2nd unit, you have to be a beggar. Dont beg for knowledge, because mam will say

Mam : Everything we have to tell you. You should be learning all these by yourself. We can`t feed you forever!!

Me : Nod. ( dalam hati, Eleh mam, habis ape gune datang kalau mam taknak amek kelas? )

Mam : You yourself make us to be like this. If you dont take interest in studies. Then, why should we take interest in teaching ? Juniors are also saaaaame like seniors.Ha, follow your seniors. You`ll be same like them.

Me : Blur. ( saya minat jer lah mam.Mam je tak tau. Saya baca tapi mane lah saya tau soklan-soklan femes dalam unit. Kena dok sini lame-lame baru lah tahu. Cehh....alasan semata aje tu semua. )

Moral of the story : If everyone doesn't want to teach you. Teach yourself. Find someone else outside the community who are willing to teach you. Credits to Kak A for giving me such valuable lessons which is not in the book.I`m looking forward to meet you again and berguru with you. Next time, i`ll be in hospital with real patients. Not just palpating bantal busuk instead of a real warm belly. I seriously need this !!! For God sake,please beg for chances to palpate,and auscultate the patient yourself. Make it happene gurl!!! I know you can do it ! Wo hoo....

Okayh, for these tiring week, i have been allocated to labour theatre (LT) postings in the evening with my unit batch. We have to come to LT at 4 pm till 7 pm. Well, so far there is only one time she made us to wait till 7. It was a great class thou. It was beneficial ad interesting class. Worth the tiredness. Habis je kelas punyer la kepenatan tahap dewa bile balik rumah. Keluar aje hospital, dah gelap gelita. Badan berlengas. Kaki penat. Perut lapar. Kepala penuh dengan ilmu-ilmu OBG. Hidung sakit sebab bau cat minyak kat hospital. Mata  sakit jalan yang berhabuk dengan debu-debu halus. Add all of that equals to hawa-selebet-penat-pening. End.

Sepanjang posting LT, sekali je lah dapat tengok orang beranak. She had a delayed labour. She was having pain since morning. That evening, obstetricians had to put her on table. She was in labour for far too long. The pain killers wasn't helping at all. By that time, teringat kate ibu, " Bila ko beranak nanti semua terbukak terdedah. Tak yah la nak malu-malu. Nak buat cane,sakit sangat sampai nak malu pun tak sempat." Yelah, bila orang bagitau kita itu ini,padahal kita tak pernah lalui pun, selalunyer macam blurrrr ajer lah, kan? Tapi, bila dah nengok ngan mata kepala sendrik keadaan orang beranak macam mana, barulah tau perasaan berada atas meja waktu. At least, bukanlah atas meja, tepi aje. Nak baring kat situ macam lame jerk lagik. Al maklum, kate doktor kawen lambat. Beranak pun lambat lah kan? Hehe.

Ketiga. Anda perlu berebut untuk belajar. Yup. Its true nature of people living in India. Be a survivor. Be a winner. If not, you end up being a loser,lagging behind the crowd. If you have to push,to stroke, to menyelit, to tenjet2 nak tengok operation, to mengekor lecturers just to ask one specific question, let it be.  Soon, everything will come to an end. This one shall pass too. Bila dah ramai manusia yang rajen dan berilmu, kenalah usahakan untuk jadi ruthless dan heartless when it comes to gaining something for your own sake. Yeah.its nasty.Its tough. But, i had to. Its not really my nature to ignore others feeling when it comes to knowledge. Unfortunately,conditions here won't permit me. Geram. tapi i had to. Future me, forgive me. Present me, be strong and ruthles.

P/s : Aku bayangkan keadaan sekarang macam berenang dengan kaki dan tangan yang kecil melawan arus deras yang ganas di sebatang sungai yang besar dan berbatu tajam. Doakan Bayu selamat.

0 comments:

Post a Comment

Thank You! Do recommend me other medical blogs or website!

 
Copyright (c) 2010 Medik Bloglist !. Design by WPThemes Expert

Blogger Templates and RegistryBooster.